• Home
  • Ejakulasi Pra-matang

Ejakulasi Pra-matang

Adakah masalah ejakulasi menyusahkan anda? Jangan kecewa, kami akan membantu anda mengatasinya.

Lelaki boleh mengalami mana-mana tiga masalah ejakulasi:

1) Ejakulasi pra-matang

2) Ejakulasi ditangguhkan

3) Ejakulasi songsang

Mari kita lihat dengan lebih dekat.

Ejakulasi Pra-matang

Ejakulasi pra-matang (juga dikenali sebagai ejakulasi awal) berlaku apabila seorang lelaki tidak dapat bertahan lama di tempat tidur dan terus ejakulasi sebaik sahaja berlaku tusukan dan atau lebih awal daripada apa yang ia mahu berlaku. Dan masalah itu adalah perkara biasa di kalangan golongan muda dan juga lelaki yang berumur. Kajian-kajian yang menunjukkan bahawa seorang daripada tiga lelaki mengalami ejakulasi pra-matang, dan bilangan sebenar boleh menjadi jauh lebih tinggi kerana banyak lelaki takut mengakui masalah ini.

Untuk memahami apa makna ejakulasi pra-matang, kita perlu menentukan berapa lamakah aktiviti seksual yang normal berlangsung sebelum seorang lelaki itu berejakulasi. Berdasarkan kajian dengan 500 pasangan yang mengambil bahagian, purata kependaman ejakulasi intravaginal adalah bersamaan dengan lima minit setengah.

Sesetengah lelaki jarang mengalami ejakulasi pra-matang semasa hayat dalam hidup mereka – mengambil mudah seperti mana-mana tekanan, kebimbangan, mood yang tidak baik atau kegusaran boleh menyebabkannya. Untuk menghapuskannya, anda perlu berehat.

Apabila kamu lihat bahawa 50% daripada usaha anda untuk bertahan lebih lama di atas katil gagal dan anda tidak boleh mengawal proses seks anda, anda perlu memberi perhatian kepadanya kerana ia boleh menjadi gejala ejakulasi pra-matang, dan anda mungkin memerlukan rawatan.

Lelaki yang mula mengalami ejakulasi pra-matang dari sudut tertentu kehidupan mereka dan telah biasa ejakulasi sebelum ini adalah didiagnosis sebagai ejakulasi pra-matang sekunder.

Ejakulasi pra-matang utama didiagnosis apabila seorang lelaki tidak dikawal pancutannya sejak dia mencapai akil baligh. Dalam erti kata lain, ejakulasi pra-matang utama berlaku apabila seorang lelaki tidak boleh melambatkan klimaks beliau hampir setiap masa atau setiap kali dia mempunyai hubungan seksual. Ia juga dikenali sebagai ejakulasi pra-matang seumur hidup dan berlaku pada satu dalam 50 lelaki di England. Ia menyebabkan rasa malu, kebimbangan dan perasaan malu, mengurangkan aktiviti seksual dan merendahkan kualiti.

Terdapat beberapa sebab-sebab biasa yang boleh membawa kepada ejakulasi pra-matang, termasuk tekanan, kemurungan, pengalam buruk semasa aktiviti seksual pada masa lalu, atau masalah dalam kehidupan peribadi. Ia juga boleh disebabkan oleh beberapa penyakit, termasuk kencing manis dan penyakit jantung, atau dari kesan sampingan ubat-ubatan. Sesetengah pakar berfikir bahawa ejakulasi pra-matang boleh disebabkan oleh kekurangan aktiviti seks dan melancap cepat. Sesetengah lelaki boleh mengalami masalah ini kerana struktur biologi yang luar biasa atau pautan genetik.

 

Anda boleh mengambil beberapa langkah semula jadi untuk merawat ejakulasi pra-matang (latihan Kegel, kaedah berhenti-dan-mula, kaedah memulas), atau menggunakan ubat-ubatan, sebagai contoh, selective inhibitor serotonin reuptake (SSRIs), antidepresan yang membantu mengatasi masalah ejakulasi . Terapi pasangan juga membantu.

Ejakulasi Ditangguhkan

Ejakulasi yang lambat berlaku apabila seorang lelaki tidak mampu untuk pancut untuk tempoh yang lama walaupun libido yang tinggi dan mempunyai rangsangan zakar, atau dia tidak boleh mendapat klimaks sama sekali. Pakar-pakar perubatan mengatakan bahawa kegagalan ejakulasi dalam tempoh 30 hingga 60 minit semasa aktiviti seksual boleh diklasifikasikan sebagai ejakulasi yang lambat.

Kadang-kadang, orang tidak memberi perhatian serius kepada ketiadaan syahwat dan tidak menganggap ia sebagai satu masalah. Ia adalah kurang daripada ejakulasi pra-matang, tetapi kajian menunjukkan bahawa seorang daripada 20 lelaki mengalami ejakulasi tertangguh.

Lelaki yang sering mengalami ejakulasi ditangguhkan dalam keadaan tertentu – kes-kes yang jarang berlaku boleh disebabkan oleh masalah psikologi. Tetapi apabila mereka gagal untuk pancut dalam 50% daripada percubaan seksual, ia memerlukan perhatian doktor yang rapi.

Ejakulasi yang lambat boleh terjadi untuk sementara atau sepanjang hayat. Walau bagaimanapun, yang terakhir berlaku jarang sekali – satu dalam seribu lelaki.

Masalah syahwat boleh disebabkan oleh keadaan perubatan, termasuk gangguan tiroid, pembedahan prostat, hypogonadism, atau pembedahan pelvik. Sebab-sebab biasa adalah gangguan psikologi dan gaya hidup, termasuk tekanan, kemurungan, masalah keluarga, kebimbangan, rasa malu, tidur yang tidak nyenyak, alkohol atau penyalahgunaan dadah.

 

SSRIs, beberapa antipsikotik, dan ubat tekanan darah tinggi boleh membawa kepada kesukaran dalam mencapai ejakulasi.

Kaedah rawatan dipastikan berdasarkan daripada punca masalah. Apabila ejakulasi yang lambat disebabkan oleh beberapa ubat-ubatan, ia adalah disyorkan untuk mengambil makanan tambahan semula jadi. Apabila ia menyebabkan masalah psikologi atau gaya hidup, anda perlu menyemak semula dan menukar jadual hidup anda. Ia termasuklah pemakanan, tidur, dan pekerjaan, kepada yang lebih baik dan bertemu kepada terapi pasangan untuk memperbaiki hubungan peribadi dan seksual anda.

Ejakulasi Songsang

Ejakulasi songsang berlaku apabila air mani tidak dikeluarkan melalui zakar – akhir uretra – apabila lelaki berejakulasi, tetapi pergi ke pundi kencing. Ia adalah masalah ejakulasi yang paling jarang.

Apabila seorang lelaki melihat bahawa dia melepaskan tiada atau jumlah kecil air mani, atau dia perasan bahawa air kencing adalah pudar kerana ia mengandungi air mani, dia harus melawat doktor kerana ini boleh menjadi gejala ejakulasi songsang.

Masalah pundi kencing sfinkter boleh disebabkan oleh pembedahan prostat atau pundi kencing, atau kegagalan fungsi sistem saraf. Beberapa antidepresan, ubat tekanan darah tinggi atau antipsikotik boleh menyebabkan ejakulasi songsang. Beberapa keadaan perubatan, termasuk berbilang sklerosis dan kencing manis, juga ia boleh menjadi sebab ejakulasi songsang.

Anda harus ingat bahawa gaya hidup yang baik – diet yang sihat, tidur yang nyenyak, tiada tekanan, pertengkaran dan kemurungan, tiada sinaran atau pendedahan logam berat – akan meningkatkan kesihatan anda secara keseluruhan, seks, dan kesuburan.

Ejakulasi songsang tidak membawa kepada kegagalan untuk ejakulasi, dan lelaki biasanya mencapai kepuasan seks (kepuasan seks yang dipanggil kering) dan terus menikmati hubungan seks mereka, tetapi ia boleh menjejaskan kesuburan mereka.

 

Masalah itu tidak memburukkan lagi kesihatan lelaki, ia tidak memerlukan rawatan khas. Anda boleh mengambil beberapa ubat-ubatan untuk memulihkan ejakulasi menjadi normal atau mencuba rawatan pembiakan bagi meningkatkan kesuburan anda dan mendapatkan bayi (in-vitro, suntikan sperma atau sebagainya).

Pasangan sebagai Pembantu dalam Proses Rawatan

Apabila anda mengalami sebarang masalah ejakulasi, anda tidak perlu merahsiakannya – berkongsi dengan pasangan anda untuk mengelakkan sebarang masalah lanjut dalam hubungan seksual dan peribadi anda. Pasangan anda adalah pembantu anda yang boleh membantu anda menyelesaikan masalah dan bertenang.

Selain itu, wanita anda juga boleh mempunyai beberapa masalah kesihatan yang menjejaskan seks anda. Dia mungkin memerlukan belaian tambahan dengan mulut atau manual untuk mencapai orgasme.

Komunikasi adalah cara jalan keluar yang terbaik. Apabila anda bekerja bersama-sama, anda boleh mengatasi masalah, meningkatkan kesihatan anda dan menikmati seks yang sukar dipercayai.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*